top of page
  • Szerző képefmaltisk

DÖK nap. (2021.)

Frissítve: 2021. szept. 27.

Forray Mátéra emlékeztünk


2021. szeptember 24-én névadónkról, Forray Mátéról emlékeztünk meg, életrajzával és egy szép verssel, majd megkoszorúztuk az emléktábláját.

Bemutattuk a diákönkormányzati tagokat.

Elnök : Szabó Levente

Alelnökök: Csikós Amanda, Csatordai Zsófia

Ők nyolcadik osztályosok.

Az 5. osztályt Bánfi Zoltán és Mihály Szabina, a 6. osztályt Apró Panka és Farkas Lilla, a hetediket Szlapák Nóra és László Blanka képviselik ebben a tanévben.

Utána indult az akadályverseny Survivor témában, ügyességi, túlélő feladatokkal, amelyben volt elsősegélynyújtás, Toto, túlélő hősökről, sportos erőpróba, puzzle-építés, szabadulás és még sorolhatnám.

A gyerekek előzetesen színeket húztak, így volt kék, zöld, sárga, piros, barna csapatunk.

Készítettek zászlót, írtak csapatindulót, még túlélő ládát is összeraktak.

Minden tanuló kapott finomságot, a legjobbak kupát kaptak.


Rozgonyiné Szabó Mária


Tali Gitta: Akire sokat gondolok...

Aki írni s olvasni megtanított, aki ha hibáztam, kijavított, arra ma is szívesen gondolok. Aki ha botlottam, kezet nyújtott, s aki a bajból is kihúzott, arra oly sokszor visszagondolok. Aki ha féltem, mindig nyugtatott, aki ha duzzogtam, féltőn csitított, arra mindig melegen gondolok. Aki tudással vértezett, aki még szürkén is észrevett, arra jó szívvel gondolok. Akire emberként felnézhettem, és aki mindig példa volt nekem, arra ma büszkén gondolok. Aki helytállni megtanított, aki ha csüggedtem, hittel biztatott, arra naponta sokszor gondolok. Aki az órán nem csak oktatott, s aki belőlem embert faragott, arra végtelen hálával gondolok.


Forray Máté élete


Forray Máté iskolánk névadója, aki a napjainkban több mint 260 éves iskolánkban az első tanító volt. A kántori és tanítói teendőket látta el egyben. Akkor még összevontan tanultak kicsik és nagyok olvasni, írni, számolni és bibliát értelmezni.

A tudomány háza először a templom volt, majd a kántori lakás lett.

Az első oskolaház nádtetős volt, fenyőből készült táblával és padokkal. Ekkor az 1775/76-os tanévet írjuk, és már több mint 100 szegvári gyerek járt iskolába.

Az akkori tantárgyak a hittan és bibliatörténet, magyar olvasás, írás, nyelvtan, számtan, földrajz, amelyek a későbbiekben bővültek a földművelés és kertészkedés tárgyakkal.

Az alsóbb iskolákat kellett kötelezően elvégezni, csak utána bővült a hat elemivel , illetve a polgárival.

A tanulók száma, így a szegvári tanítók köre is bővült újabb iskolaépületekkel együtt, illetve a szegvári tanyavilágban lévő osztályokkal.

A 18. század végétől a 19. század végéig vármegyeháza volt a mostani kastélyban, Szegvár városi rangon volt. Felvirágzott a gazdaság és kultúra, az iskolások száma több mint 800 volt.

Forray Máté emeltette a Kurca parton álló Nepomuki Szent János szobrot.

Emlékezzünk ma rá, koszorúzzuk meg a névtábláját a bejárati ajtónál.



29 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
logouj.png
bottom of page