top of page
  • SzerzƑ kĂ©pefmaltisk

"Måsképmås" Szegvåron és Måté napi akadålyverseny (2015.)


EsĂ©lyegyenlƑsĂ©gi nap szĂŒlƑkkel

a TÁMOP 3.1.4.b-I-2013-0001 "Köznevelés az iskolåban" címƱ pålyåzat keretében

„ A vilĂĄgnak leginkĂĄbb azok az emberek hiĂĄnyoznak, akik mĂĄsok hiĂĄnyaival törƑdnek”

                                               (Albert Schweitzer)


Problémafelvetés:

IntĂ©zmĂ©nyĂŒnk hagyomĂĄnyt szeretne teremteni, azon tĂĄrsadalmi problĂ©mĂĄk Ă©rzĂ©kenyĂ­tĂ©sĂ©ben, amelyek a mĂĄssĂĄg elfogadĂĄsĂĄrĂłl a tĂĄrsadalom befogadĂł kĂ©pessĂ©gĂ©rƑl szĂłl.

Programok, ĂșjdonsĂĄgok

Az Ă©rzĂ©kenyĂ­tƑ programjaink cĂ©lja az volt, hogy minĂ©l több informĂĄciĂłt kapjanak az iskola tanulĂłi Ă©s pedagĂłgusai, valamint a szĂŒlƑk a fogyatĂ©kkal Ă©lƑk Ă©letĂ©rƑl, örömeikrƑl Ă©s nehĂ©zsĂ©geikrƑl.

A rĂ©sztvevƑk megtapasztalhattĂĄk, hogy mi törtĂ©nik akkor, ha jĂĄtĂ©kos mĂłdon megfosztjuk valamelyik Ă©rzĂ©kszervĂŒktƑl, vagy korlĂĄtozzuk mozgĂĄsukban. Ötletes jĂĄtĂ©kok sorĂĄn kiprĂłbĂĄlhattĂĄk, hogyan mƱködnek lĂĄtĂĄs, hallĂĄs, mozgĂĄs nĂ©lkĂŒl. RĂĄjöttek a gyerekek, szĂŒlƑk Ă©s a tanĂĄrok is, hogy a jĂĄtĂ©kok vĂ©gĂ©n Ă©rzĂ©kelĂ©sĂŒket visszakaptĂĄk, csak a gondolataik lettek ezutĂĄn MÁSKÉPMÁS-ok. A pedagĂłgusok, szĂŒlƑk Ă©s a kĂŒlsƑ partnerek   elmondĂĄsa szerint a program cĂ©lja megvalĂłsult, „érzĂ©kenyĂŒltek” a gyermekek. ÉrdeklƑdĂ©ssel vettek rĂ©szt minden feladatban Ă©s jĂĄtĂ©kban, sok-sok kĂ©rdĂ©ssel fƱszerezve.

1.     Filmvetítés

Az interaktĂ­v foglalkozĂĄs sorĂĄn szerzett tapasztalat kihatĂĄssal voltak a gyerekek Ă©s a felnƑttek mĂĄsokhoz Ă©s egymĂĄshoz valĂł viszonyulĂĄsĂĄra, tĂĄrsadalmi szemlĂ©letĂ©re. A vetĂ­tĂ©s utĂĄn az egyesĂŒleti tagok rĂĄhangolĂł beszĂ©lgetĂ©st kezdemĂ©nyeztek. A rĂ©sztvevƑk sajĂĄt Ă©lmĂ©nyeiket elmondhattĂĄk, amivel közvetlenĂŒl a mindennapi Ă©letben nem talĂĄlkozhattak.

2.     KerekesszĂ©kbƑl a vilĂĄg

A program keretĂ©ben a gyerekek kiprĂłbĂĄlhattĂĄk, hogy milyen kerekesszĂ©kben közlekedni egy akadĂĄlypĂĄlyĂĄn, ahol ĂĄllandĂł akadĂĄlyokba ĂŒtköztek. Azt is megtapasztalhattĂĄk a fiatalok, milyen nehĂ©z egy kerekesszĂ©ket irĂĄnyĂ­tani vagy azzal közlekedni. A gyerekek Ă©s szĂŒleik az egymĂĄsra utaltsĂĄg Ă©rzĂ©sĂ©t is ĂĄtĂ©lhettĂ©k, amikor egymĂĄst kellett tolniuk, segĂ­teniĂŒk az ĂĄllandĂłan vĂĄltozĂł akadĂĄlyok között. EzutĂĄn egy beszĂ©lgetĂ©s keretĂ©ben elmondhattĂĄk, milyen Ă©rzĂ©s volt szĂĄmukra mind az önĂĄllĂł, mind a segĂ­tsĂ©ggel valĂł közlekedĂ©s. A gyermekek egytƑl egyig nagyon ĂŒgyesen rĂĄĂ©reztek a bizalom Ă©s a felelƑssĂ©g fontossĂĄgĂĄra ezekben a helyzetekben.

3.     Nem låtókról låtóknak

Kiemelt feladat volt, olyan konkrĂ©t informĂĄciĂłk ĂĄtadĂĄsa, hogyan kell egy vakvezetƑ kutyĂĄval közlekedƑ lĂĄtĂĄssĂ©rĂŒlt embernek segĂ­teni, hogyan Ă­rnak Ă©s olvasnak a vak emberek, mikĂ©nt lĂĄtjĂĄk el mindennapinak tƱnƑ feladataikat Ășgy, hogy mindazokat a lĂĄtĂĄs hiĂĄnyĂĄban vĂ©gzik. A program igazi kĂŒlönlegessĂ©ge a kutyĂĄs foglalkozĂĄs volt, ahol a gyerekek mĂĄr-mĂĄr barĂĄtkĂ©nt ĂŒdvözöltĂ©k Maci kutyĂĄt, aki tĂŒrelmesen Ă©s jĂłkedvƱen fogadta a hatalmas Ă©rdeklƑdĂ©st, a sok simogatĂł kezet. A kutya ĂĄltal a gyerekek Ă©s szĂŒleik szembesĂŒlhettek azzal a rengeteg lehetƑsĂ©ggel Ă©s segĂ­tsĂ©gadĂĄsi formĂĄval, amivel egy segĂ­tƑ kutya könnyebbĂ© teheti egy fogyatĂ©kkal Ă©lƑ ember mindennapjait.

Braille-íråst, a kidomborított pontokból ålló jeleket az ujjbegyekkel tapogattåk le. Az írógép hasznålatåt megfigyelték és kipróbåltåk.

4.     Fordulj Felém

Hangok nĂ©lkĂŒli vilĂĄgba kalauzoltĂĄk a feladatok a gyerekeket. MegtapasztaltĂĄk, mi törtĂ©nik akkor, ha nem halljĂĄk, mit mondanak nekik, hogy tudnak-e szĂĄjrĂłl olvasni, Ă©s Ă©rtik-e a felĂ©jĂŒk kĂŒldött jeleket.

KiprĂłbĂĄlhattĂĄk a szĂĄjrĂłl olvasĂĄsi feladatokat, a szĂĄjjal Ă­rĂĄst, megtanulhattak jelnyelven nĂ©hĂĄny hĂ©tköznapi kifejezĂ©st, de a jĂĄtĂ©kos prĂłba mellett rengeteget kĂ©rdeztek, a program vĂ©gĂ©n pedig elmondhattĂĄk, milyen Ă©rzĂ©s volt hangok nĂ©lkĂŒli vilĂĄgban Ă©lƑ emberek „bƑrĂ©be bĂșjni”.

5.     A teljessĂ©g hiĂĄnya nĂ©lkĂŒl

A feladatok sorĂĄn a gyerekek megtapasztalhattĂĄk azt az Ă©lmĂ©nyt, hogy milyen a vĂ©gtagok hiĂĄnya. A kĂ©z illetve lĂĄb hasznĂĄlata nĂ©lkĂŒl kellett a feladatokat vĂ©grehajtani. A tevĂ©kenysĂ©gek sorĂĄn ĂĄtĂ©lhettĂ©k a sĂ©rĂŒlt emberek mindennapi nehĂ©zsĂ©geit. KreativitĂĄsuk ezeknĂ©l a problĂ©mĂĄknĂĄl kimagaslĂł, figyelemre mĂ©ltĂł volt.

Fontosnak tartjuk, hogy felkĂ©szĂ­tsĂŒk, megismertessĂŒk a gyerekeket a kĂŒlönbözƑ fogyatĂ©kossĂĄggal Ă©lƑ emberek Ă©letĂ©vel, akadĂĄlyaival. A hĂ©tköznapokban, iskolĂĄban egyre gyakrabban talĂĄlkoznak sĂ©rĂŒlt emberekkel, Ă©s nem szerencsĂ©s, ha ez a talĂĄlkozĂĄs vĂĄratlanul Ă©ri Ƒket, hiszen nincsenek felkĂ©szĂ­tve arra, hogyan kell megszĂłlĂ­tani, segĂ­teni a sĂ©rĂŒlt embereket. A fĂ©lelem Ă©s az elƑítĂ©let lekĂŒzdĂ©sĂ©nek kivĂĄlĂł eszközei a közösen vĂ©gzett jĂĄtĂ©kok, hĂ©tköznapi Ă©letbƑl vett szituĂĄciĂłs gyakorlatok Ă©s az esetmegbeszĂ©lĂ©sek. Az ĂĄtĂ©lt Ă©lmĂ©nyek hatĂĄsĂĄra remĂ©ljĂŒk, hogy a tanĂĄrok Ă©s gyerekek valamint szĂŒleik a jövƑben sokkal befogadĂłbbĂĄ, tolerĂĄnsabbĂĄ vĂĄlnak sĂ©rĂŒlt embertĂĄrsaikkal szemben.

MĂĄskĂ©pmĂĄs program biztosĂ­tott bennĂŒnket arrĂłl, hogy bebizonyosodott szĂĄmunkra, egyedi mĂłdon is lehet egy problĂ©materĂŒletet feltĂĄrni. EsĂ©lyegyenlƑsĂ©g fontossĂĄga az oktatĂĄsban: az igazsĂĄgos Ă©s befogadĂł oktatĂĄs az egyik leghatĂĄsosabb eszköz a tĂĄrsadalom egyenlƑbbĂ© Ă©s mĂ©ltĂĄnyosabbĂĄ tĂ©telĂ©re. SzemĂ©lyesen ĂĄtĂ©lt tapasztalatnĂĄl nincs hatĂ©konyabb eszköz a kezĂŒnkben. Minden szereplƑ szĂĄmĂĄra hatĂ©kony tanulĂĄsi mĂłdszereket, Ășj vilĂĄglĂĄtĂĄst, Ă©s szemlĂ©letet adott. EzĂ©rt tartjuk nagyon fontosnak, hogy minden tanĂ©vben lehetƑsĂ©get tudjunk biztosĂ­tani, hogy ilyen, vagy ehhez kapcsolĂłdĂł programokat kell tartanunk. Mivel hagyomĂĄny hosszĂș Ă©vek Ăłta, hogy iskolĂĄnk nyitott minden tĂĄrsadalmi problĂ©mĂĄra, Ă©s kihĂ­vĂĄsra, ezĂ©rt mindenkĂ©ppen folytatni szeretnĂ©nk kĂŒlönbözƑ rendezvĂ©nyek lebonyolĂ­tĂĄsĂĄval ezt a programot. SzeretnĂ©nk kibƑvĂ­teni a partnereink körĂ©t, mĂĄs civil szervezet bevonĂĄsĂĄval. Gondolunk itt akĂĄr a HorgĂĄsz EgyesĂŒlet tagjaira, akikkel mĂĄr sok közös rendezvĂ©nyĂŒnk volt, vagy a helyi civilszervezetek közĂŒl „TegyĂ©l SzegvĂĄrĂ©rt” nevƱ egyesĂŒlet programjaihoz valĂł csatlakozĂĄs, Ă©s a nyugdĂ­jas klub rendezvĂ©nyein valĂł rĂ©szvĂ©telre.

 Szakmai tekintetben elmondhatjuk minden bevont pedagĂłgussal egyĂŒtt, hogy az elkötelezettsĂ©gĂŒnk, a tenni akarĂĄsunk hĂĄtrĂĄnyos esĂ©llyel indulĂł emberpalĂĄntĂĄk felĂ© csak nƑt. ÓriĂĄsi közössĂ©gi Ă©lmĂ©nyhez juttatott bennĂŒnket ez a program. RĂĄvilĂĄgĂ­tott bennĂŒnket, hogy mennyi Ă©lmĂ©nyt kaphatunk, Ă©s mennyire mĂĄs oldalĂĄt is megismerjĂŒk a tanulĂłinknak. Egy sĂ©rĂŒlt ember lĂĄtĂłszögĂ©t soha nem ismerhettĂŒk volna fel, ha nincs ilyen közvetlen kapcsolatunk. Ezzel gazdagodott az Ă©rzelmi vilĂĄgunk, az Ă©rzĂ©kenysĂ©gĂŒnk, a lĂĄtĂĄsmĂłdunk, a kĂŒzdeni akarĂĄsunk.

Az iskolarendszerben feltĂ©tlenĂŒl beemeljĂŒk az Ă©rzĂ©kenyĂ­tƑ programokat mĂĄs egyĂ©b rendezvĂ©nyĂŒnkön, Ă­gy az osztĂĄlyfƑnöki ĂłrĂĄk kiemelt tĂ©makörĂ©vĂ© vĂĄlhatnak.  A következƑ Ă©v sorĂĄn az akadĂĄlyversenyek, hasonlĂł tĂ©makörben kerĂŒlnek megrendezĂ©sre. megprĂłbĂĄlunk olyan kulturĂĄlis rendezvĂ©nyeket szervezni, ahovĂĄ kifejezetten a sĂ©rĂŒlt embereket hĂ­vjuk meg.

Összefoglalva

Elmondhatjuk, hogy a pĂĄlyĂĄzatnak köszönhetƑen, minden fontos cĂ©lt elĂ©rtĂŒnk. Egy fantasztikus hangulatĂș napon megismerkedtĂŒnk olyan jellegƱ kihĂ­vĂĄsokkal, amelyben az ĂĄllĂłkĂ©pessĂ©g, a kĂŒzdeni akarĂĄs, az egyĂŒttmƱködĂ©s, a mĂĄsok segĂ­tĂ©se, a fogyatĂ©kkal lĂ©vƑ emberek mindennapjainak megismerĂ©se volt a cĂ©l. Közben a tantestĂŒlet is közös cĂ©lĂ©rt közös stratĂ©giĂĄt tudott kitƱzni, mi több a feladatokat oly mĂłdon leosztani, hogy abban mindenki egyenlƑen kivette a rĂ©szĂ©t.  A mozgĂĄskorlĂĄtozottak egyesĂŒletĂ©ben a tanulĂłink nagyszĂŒlei tartoznak, idƑsek, gyakran betegeskednek, de mĂ©g Ƒk is megleptek bennĂŒnket egy fontos dologgal, minden gyermeknek Ă©s felnƑttnek sĂŒtöttek palacsintĂĄt, amit a nap vĂ©gĂ©n elfogyasztottunk (közel 340 palacsinta volt). GondolvĂĄn arra, hogy megmutassĂĄk idƑs embertĂĄrsaink, is, hogy mĂ©g Ɛk is fontos Ă©rtĂ©ket kĂ©pviselnek, hiszen örömet Ă©s Ă­z Ă©lmĂ©nyt tudnak szerezni a fiatalabb generĂĄciĂłnak.

A fiatalok Ă©s mi is a szociĂĄlis kompetenciĂĄnkat, az egyĂŒttĂ©rzĂ©sĂŒnket, a fogyatĂ©kkal Ă©lƑ emberekrƑl alkotott vĂ©lemĂ©nyĂŒnket, elƑítĂ©letinket megvĂĄltoztatĂł perceket Ă©ltĂŒnk ĂĄt.

RĂĄvilĂĄgĂ­tott arra tovĂĄbbĂĄ ez a dĂ©lelƑtt, hogy egyĂŒttgondolkodva, egyĂŒttes cselekedetek mennyire Ă©pĂ­tƑ erejƱek egy közössĂ©g Ă©letĂ©ben. hasonlĂł programokat tovĂĄbbra is szeretnĂ©nk vĂ©grehajtani, hiszen minden, ami egy közössĂ©get Ă©pĂ­t, amiben mindenkinek meg van a sajĂĄt szerepe, cselekedni akarĂĄsa fantasztikus lehetƑsĂ©gekre mutat rĂĄ.

IntĂ©zmĂ©nyĂŒnk a KöznevelĂ©si TörvĂ©nnyel (2011. Ă©vi CXC. törvĂ©ny Ă©s mĂłdosĂ­tĂĄsai) összhangban tovĂĄbbra is vĂĄllalja, hogy az Iskolai rendezvĂ©nyeken, versenyeken, Ă©s nyilvĂĄnos esemĂ©nyek Ă©s ĂŒnnepek sorĂĄn a szervezĂ©st az aktĂ­v szĂŒlƑk bevonĂĄsĂĄval Ă©s közremƱködĂ©sĂ©vel szervezi, Ă©pĂ­ti tovĂĄbb. A legközelebbi esemĂ©ny 2015 OktĂłberĂ©ben egy szĂŒreti sportdĂ©lutĂĄn keretĂ©ben vonja be az iskola minden tanulĂłjĂĄt, Ă©s az aktĂ­v szĂŒlƑket, nagyszĂŒlƑket, Ă©s a telepĂŒlĂ©s civil szervezeteit. RemĂ©lem, hasonlĂł Ă©lmĂ©nyek mĂ©g gazdagĂ­tjĂĄk az iskola közössĂ©gi Ă©letĂ©t.  


“Ha arra törekszel, hogy az örök mĂ©rtĂ©ket kövesd: ne botrĂĄnkozz azokon, kik nem erre igyekeznek, hanem törekvĂ©seik ingadozva ĂĄgaznak a sokfĂ©le vĂ©ges Ă©s

vĂĄltozĂł mĂ©rtĂ©k között. Ne azt nĂ©zd, hogy mijĂŒk nincsen, hanem mijĂŒk van: mert mĂ©g a legnyomorultabbnak is van olyan lelki kincse, mely belƑled hiĂĄnyzik. KifogĂĄsolni, fölĂ©nyeskedni bĂĄrki tud. Tanulj meg mindenkitƑl tanulni.” (Weöres SĂĄndor)

8 megtekintés0 hozzåszólås

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
logouj.png
bottom of page